[:nl]Vanaf de jaren zestig kent Drachten en de omgeving de watersport. Het gebied heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een aantrekkelijk watersportgebied. Jachthaven De Drait bevindt zich op korte afstand van De Alde Feanen en de Friese meren. De jachthaven beschikt over veel voorzieningen. In het afgelopen jaar is de haven op diverse manieren gemoderniseerd. Zo zijn niet alleen duurzame drijvende steigers geplaatst, maar zijn ook de houten schiphuizen gemoderniseerd.

Werkzaamheden vernieuwde jachthaven

In de jaren 1960 werden voornamelijk motorkruisers met een lengte van 7,5 tot 10 meter gebouwd. Voor deze kruisers bieden wij 150 overdekte ligplaatsen. Deze ligplaatsen hebben een lengte van 6,80 tot 10 meter. Tegenwoordig zijn de gebouwde jachten meestal groter. Door de huidige sloepenmarkt is er een nieuwe markt ontstaan voor kwalitatief hoogwaardige overdekte ligplaatsen. Jachthaven De Drait biedt hiervoor 100 overdekte ligplaatsen.

Voor het opknappen van de schiphuizen is asbest dakbedekking verwijderd en afgevoerd. Vervolgens zijn nieuwe hoogwaardige dakplaten gemonteerd. Het complete heiwerk is vernieuwd door het aanbrengen van nieuwe palen onder de constructie. In het voorjaar worden 400 zonnepanelen geplaatst voor het opwekken van energie. Zo wordt stroom opgewekt voor zowel eigen gebruik als teruglevering op het openbare net. Tevens worden de schiphuizen voorzien van LED-verlichting.

Jachthaven De Drait

In de begin van de jaren ’80 werd een nieuwe jachthaven gerealiseerd aan de Postlaan. Afgelopen jaar zijn hier de houten steigers verwijderd. Tevens is reparatie verricht aan de houten damwand. Rondom is een betonnen looppad aangelegd. In het voorjaar is de haven voorzien van aluminium drijvende steigers. Boten liggen hier veilig afgemeerd aan steigers die zich aanpassen aan het niveau van het water. Om uitglijden te voorkomen is de steiger afgewerkt met een krachtige antisliplaag.

Passanten kunnen veilig aanmeren aan de boulevard. Door het plaatsen van zware aluminium kikkers kan eenvoudig aangelegd worden. Vanaf onze boulevard heeft u een prachtig uitzicht op de haven. Tevens vertrekt vanaf hier onze eigen verhuurvloot. Vanaf de zitbanken kunt u heerlijk genieten van het uitzicht. Rond de haven bevindt zich veel groen en kan heerlijk worden gewandeld of gefietst.