Aan de westkant van Drachten, centraal in het mooiste vaargebied van Friesland, ligt Jachthaven De Drait. De jachthaven staat in directe verbinding met de Friese meren, Groningen en Noord-Duitsland. De Staande Mastroute van Lemmer naar Lauwersoog bevindt zich op korte vaarafstand. De jachthaven beschikt over diverse open en overdekte ligplaatsen. Mede door de charterhaven, de hoofdvestiging van Yachtcharter De Drait, komen internationale bezoekers naar Drachten en ontdekken de unieke vaarmogelijkheden in Friesland en daarbuiten.

Vanaf 2016 werkt De Drait aan het vernieuwen van de jachthaven. De jachthaven kent een lange geschiedenis. Mede door vervening kreeg Drachten een open vaarverbinding. Begin jaren ’50 ontstond door de industriële ontwikkeling de behoefte aan ontspanning en begin jaren ’60 was de eerste jachthaven een feit. De afgelopen decennia werd de jachthaven fors uitgebreid.

De sector toerisme en recreatie groeit momenteel sterk, wat duidelijk te merken is in de provincie Friesland. Naast de belangrijke Duitse en Belgische markt is toenemende belangstelling uit andere landen. Toeristen komen met name voor de prachtige natuur, de gastvrijheid en de rijke historie. Water verbindt en biedt de toerist talrijke mogelijkheden.

Door de toenemende wensen van de moderne watersporter heeft Jachthaven De Drait diverse stappen ondernomen om te vernieuwen en te moderniseren, waarin het betrekken van de natuurrijke omgeving belangrijk is. De jachthaven biedt mogelijkheid tot ontspanning. Zo zijn hier diverse mogelijkheden voor een wandeling door de natuur en langs het water. De open vaarverbinding nodigt uit tot diverse watersportmogelijkheden.

Jachthaven De Drait kiest voor duurzaamJachthaven De Drait kiest voor duurzaam

 

 

 

 

 

Duurzaamheid

Voor het vernieuwen van de jachthaven zijn diverse duurzame keuzes gemaakt. De houten steigers zijn verwijderd en nieuwe duurzame aluminium drijvende steigers met composiet dekdelen zijn hiervoor in de plaats gekomen. De gebruikte materialen zijn herbruikbaar. De drijvende steigers zorgen voor een tijdloze haven en door de uitstraling van een park is een langer verblijf in de jachthaven aantrekkelijk.

Vanaf de jaren ’60 beschikt Jachthaven De Drait over houten schiphuizen. Door de vraag naar overdekte ligplaatsen is gekozen de schiphuizen toekomstbestendig te maken. Hiervoor zijn de asbestdaken verwijderd en is het heiwerk vernieuwd. Op de nieuwe dakplaten zullen 400 zonnepanelen worden geïnstalleerd. De zonnepanelen voorzien de jachthaven vrijwel van alle stroom. Met energiebesparing kan de CO2-uitstoot worden gereduceerd, wat past binnen het beleid van de groene jachthaven.

Verkoop nieuwe brandstof

Vanaf het voorjaar 2017 levert het watersporttankstation GTL, oftewel Gas to Liquid. Deze dieselvervanger wordt geproduceerd uit aardgas en door de schonere verbranding is aanmerkelijk minder uitstoot van schadelijke stoffen.

De Drait werkt momenteel aan het ontwikkelen van een elektrisch aangedreven charterjacht, welke volledig zelfvoorzienend zal zijn. Energie wordt door het jacht opgewekt en afvalstromen worden aan boord verwerkt. De Drait heeft  ervaring opgedaan met de bouw van elektrische sloepen. Een schone provincie is belangrijk voor de toekomst en biedt mogelijkheden voor toerisme. Als jachthaven en aanbieder van vaarvakanties wil De Drait vooruitstrevend zijn in de aanloop naar een duurzame toekomst.