Drachten – Momenteel zijn de werkzaamheden van fase II van de vernieuwde duurzame drijvende steigers bij Jachthaven De Drait in volle gang. De houten steigers worden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe steigers. De hoofdsteigers zijn inmiddels geproduceerd en liggen in opslag bij de jachthaven. De zijsteigers, oftewel vingerpieren, zijn momenteel in productie. Op 1 april 2017 worden de werkzaamheden afgerond en zijn 150 ligplaatsen aan de nieuwe steigers beschikbaar.

Drijvende steigers

De drijvende steigers zijn gemaakt van kunststof composietplanken. Deze worden verankerd door stalen buizen, waardoor de steigers onderhoudsvrij zijn en een langere levensduur hebben. Dit ten opzichte van houten steigers. Voor de ligplaatshouders hebben de steigers als voordeel dat deze zich aanpassen aan het waterniveau. Tevens zijn de steigers voorzien zijn van stroom- en waterpunten. Vanaf april 2017 beschikken de ligplaatshouders op de ligplaats over Wi-Fi.

Aan de drijvende steigers zijn ligplaatsen beschikbaar voor boten van 5 tot en met 15 meter en op verzoek zijn er ligplaatsen beschikbaar tot 20 meter. Met de komst van de nieuwe steigers wordt de indeling van de jachthaven veranderd en krijgen ook vaste ligplaatshouders een nieuwe plaats toegewezen in het voorjaar van 2017. Voor nieuwe ligplaatshouders is het mogelijk alvast een ligplaats te reserveren.

Een deel van de jachthaven werd in 2015 al vernieuwd. Veel mensen zijn enthousiast over de komst van de nieuwe duurzame steigers. De in fase I vernieuwde steigers waren in de zomerperiode al compleet verhuurd.